Meerjarenprogramma 2024-2026

Meerjarenprogramma 2024-2026

In deze laatste periode van het IKW wordt met het Meerjarenprogramma (MJP) 2024-2026 programmatisch sterk(er) ingezet op integrale gebiedsontwikkelingen langs de waddenkust. Daarnaast levert het MJP een bijdrage aan grote maatschappelijke opgaven als klimaatverandering, herstel van biodiversiteit, inclusiviteit, circulariteit, vergroten van kennis over het waddengebied bij bezoekers én de energie- en landbouwtransities. Zo draagt het MJP ook bij aan de Europese doelen in dit verband en creëert daardoor ook meer mogelijkhedenvoor het aanwenden van Europese middelen die hiervoor beschikbaar zijn. Een ambitie die ook voortvloeit uit de eerdere midterm review van het IKW.

Op stoom

In dit MJP wordt kort stil gestaan bij de huidige stand van zaken en de behaalde resultaten. Zo zijn er de achterliggende periode vijfendertig initiatieven gerealiseerd, dan wel ver gevorderd. Goed voor een investering van maar liefst € 593 miljoen in het waddengebied! Het IKW is dus op stoom en de opgaveteams zijn met tal van initiatiefnemers in gesprek zo blijkt uit de meest recente inventarisatie (2023) die achttien initiatieven als kansrijk beoordeelde. Variërend van omvangrijke gebiedsontwikkelingen tot initiatieven die de verduurzaming van de havens en het toerisme in het gebied versterken. Daarnaast verkeren er nog tien initiatieven in een pril ontwikkelstadium.

Accenten

De laatste periode van het IKW kent enkele nieuwe accenten in de strategie en programmering. Zo wordt bijvoorbeeld nadrukkelijker geanticipeerd op de Agenda voor het Waddengebied 2050 en bijbehorend uitvoeringsprogramma 2021-2026. Tevens is er aandacht voor de belangrijke maatschappelijke transities én wordt ingezet op integrale gebiedsontwikkelingen. Ook wordt er voorgesorteerd op mogelijke toekomstige (regionale, landelijke en Europese) financieringsbronnen.

In de programmering wordt meer dan voorheen gewerkt met voorkeursinitiatieven en daaraan gekoppelde indicatieve IKW-WF bijdragen. Aan opname in de programmering kunnen geen rechten worden ontleend. Hetzelfde geldt voor genoemde bedragen per programma/project waarvan de hoogte mede afhankelijk zal zijn van het doelbereik en de concreetheid van de plannen. De uiteindelijke afweging van bijbehorende financieringsmixen en de beoordeling van de IKW-waardigheid ligt bij de IKW-opgaveteams. Vervolgens toetst het Waddenfonds onafhankelijk op de subsidiecriteria. Aangezien veel programma’s meerjarig doorlopen, is tussentijdse aanpassing van de inzet vaak nodig om tot optimale resultaten te komen.

Nieuw fonds voor Agenda Waddengebied 2050

In opdracht van het Bestuurlijk Overleg Waddengebied wordt het realiseren van een nieuw ‘Kustfonds’ verkend. Doel hiervan is om te kijken naar de inhoudelijke opgaven na 2026 en de daarbij behorende financiering. Het Investeringskader Waddengebied is één van de initiatiefnemers. Dit vanuit de optiek dat er ook na 2026 fors moet worden geïnvesteerd in het waddengebied. Niet alleen om de kansen die het gebied biedt te kunnen verzilveren of de gedane investeringen gestand te kunnen doen, maar ook vanwege de grote (transitie)opgaven die er liggen en de bedreigingen die er met een toenemende gebruiks- en milieudruk zijn.

Klik hier om het Meerjarenprogramma te lezen.

Programma Gastheerschap Waddengebied wil samenwerken aan een duurzame toekomst