Brede welvaart Waddengebied in beeld: verschillen tussen eilanden, haven- en kustgemeenten

De drie Waddenprovincies – Noord-Holland, Fryslân en Groningen – presenteren samen de Waddenbalans 2024. Deze periodieke sociaal-economische monitor biedt een actueel beeld van de brede welvaart en economische activiteiten in het Waddengebied. De resultaten laten zien dat de brede welvaart in de regio verschilt tussen de Waddeneilanden, havengemeenten en kustgemeenten.

De Waddenbalans richt zich op 14 gemeenten in het Waddengebied met in totaal ruim 460.000 inwoners.  De monitor is, in opdracht van de Waddenprovincies en in afstemming met de Waddengemeenten en het ministerie van LVVN, opgesteld door Het PON & Telos. De monitor maakt gebruik van betrouwbare, regelmatig beschikbare data. Thema’s als gezondheid, inkomen, welbevinden, mobiliteit en sociale samenhang worden inzichtelijk gemaakt en voor het Waddengebied vergeleken met landelijke trends.

Grote regionale verschillen
De Waddeneilanden scoren relatief hoog op welzijn, sociale cohesie en veiligheid. De eilanden scoren ook goed op arbeidsparticipatie. Wel zijn schaarste op de woningmarkt, en de bereikbaarheid specifieke aandachtspunten.

In de havengemeenten, Den Helder, Harlingen en Eemsdelta, zijn meer sociaal-economische knelpunten zichtbaar. Deze gemeenten scoren relatief laag op gezondheid, inkomen en arbeidsparticipatie. Ook zijn er hogere percentages armoede en werkloosheid. Wel is hier economische dynamiek zichtbaar, mede dankzij de industrie en havenactiviteiten.

De kustgemeenten bevinden zich veelal in een tussenpositie. De scores op brede welvaart liggen iets boven die van de havengemeenten, maar onder het niveau van de eilanden. De woningmarkt is hier relatief stabiel en het welbevinden hoog, maar hier zijn relatief lage scores op gezondheid en is de afstand tot zorg- en onderwijsvoorzieningen groot.

Gezondheid en inkomen als aandachtspunten
Een belangrijk aandachtspunt voor het gehele Waddengebied is de gezondheid van inwoners. Deze ligt gemiddeld onder het landelijk niveau, vooral in havengemeenten en Oost-Groningen. Inkomensniveaus zijn lager dan gemiddeld in Nederland, met name in de kust- en havengemeenten.

Ondersteuning voor beleidsvorming
De Waddenbalans biedt beleidsmakers concrete inzichten en handvatten om gericht beleid te ontwikkelen. Door verschillen tussen gemeenten in beeld te brengen, ontstaat ruimte voor gericht maatwerk.

De volledige Waddenbalans 2024 lees je hier. Daarnaast is de Waddenbalans 2024 in samenwerking met de Basismonitor Wadden ook verwerkt in een prettig leesbare en overzichtelijke online storymap die je hier kunt vinden.

 

Ontwikkeling Waddenpromenade Harlingen nieuwe impuls voor toerisme en duurzaamheid